Vad är ett friskvårdsbidrag?

Ett friskvårdsbidrag är en förmån som arbetsgivaren kan erbjuda. Meningen med friskvårdsbidrag är att stimulera och inspirera till regelbunden och återkommande fysisk aktivitet.

Är friskvårdsbidrag tvingande att erbjuda sin personal?

Nej, det finns inget krav på att man som arbetsgivare måste erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag. Det är upp till varje arbetsgivare om man vill erbjuda detta eller ej, och även vilken nivå man vill lägga sig på, inom vissa gränser.

Vilka får nyttja friskvårdsbidraget?

Erbjudandet om friskvårdsbidrag måste rikta sig till hela personalen. Det krävs inte att alla anställda nyttjar friskvårdsbidraget, men alla måste erbjudas.

  • Den som driver en Enskild firma eller är delägare till ett Handels- eller Kommanditbolag räknas inte som anställd och får därmed inte nyttja friskvårdsbidraget eftersom det endast riktar sig till de anställda.
  • Ägaren till ett AB ses som anställd precis som övriga arbetstagare som får lön och kan nyttja friskvårdsbidraget.
  • Styrelseledamöter omfattas numera också av reglerna för skattefria personalvårdsförmåner och kan därmed nyttja friskvårdsbidraget, oavsett om de tar ut lön eller ej.

Vad får man göra för sitt friskvårdsbidrag?

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter omfattas inom friskvårdsbidraget.  Varje arbetsgivare får fritt undanta vissa aktiviteter och kan neka att ersätta den anställde för friskvårdsbidrag för aktiviteter som inte är godkända av arbetsgivaren.

Behandlingar som klassas som sjuk- eller skönhetsvård omfattas inte av friskvårdsbidraget. Som exempel kan nämnas besök hos fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller på ett sjukhus.

Utrustning får inte betalas ut som friskvårdsbidrag, såsom t.ex skor, kläder, skidor och skidor. Undantag är utrustning som ingår i aktiviteten, såsom t.ex bowlingklot i bowlinghallen.

Hur mycket får arbetsgivaren erbjuda i friskvårdsbidrag?

Per år

Arbetsgivaren får själv beställa vilket belopp de beviljar som friskvårdsbidrag, dock max 5.000 kronor inkl moms enligt Skatteverket.

Ett vanligt riktvärde är att titta på vad ett årskort på ett ’icke lyxigt gym’ kostar på orten. Beloppet kan sedan, men måste inte, proportioneras i förhållande till t.ex geografiskt läge, tjänstledighet, anställningstid eller anställningsprocent.

Om företaget har flera arbetsställen på olika orter kan beloppet avvika mellan olika anställda då ett gymkort i den lilla staden oftast är betydligt billigare än motsvarande gymkort i en storstad.

Per tillfälle

Skatteverket anser att varje tillfälle inte får överskrida 1.000 kronor inkl moms. Dock har de lättat lite på dessa regler när aktiviteten innehåller inslag av motion eller träning. Riktlinjerna från Skatteverket är numera:

  • Begränsningen är 1.000 kronor inklusive moms per tillfälle för aktiviteter som inte innehåller inslag av motion, t.ex massagebehandling.
  • Om aktiviteten innehåller moment av motion eller träning får beloppet om 1.000 kronor per tillfälle inkl moms överskridas.

Om man ger mer som friskvårdsbidrag?

Om någon anställd erhåller mer i friskvårdsbidrag än företagets policy för maxbelopp, eller om man överskrider 5.000 kronor, blir hela beloppet skattepliktigt för arbetstagaren från första kronan. Det är alltså inte bara den överstigande delen som blir skattepliktigt utan hela beloppet. Arbetsgivaren måste då också betala arbetsgivaravgifter på hela beloppet.

Hur ska friskvårdsbidraget ersättas?

Den anställde skall göra ett utlägg och lämna in kvittot till arbetsgivaren, som sedan ersätter den anställde för utlägget, enligt de regler som satts upp på företaget.

Kan man dela upp ett kvitto på olika år?

Nej, ett kvitto kan inte delnyttjas på olika år.

Exempel: Ett företag har satt upp gränsen för friskvårdsbidrag till 1.500 kronor. En anställd har köpt ett gymkort för 2.000 kronor. Dessa 2.000 kronor får inte delvis nyttjas år 1 upp till 1.500 kronor och delvis år 2 för resterande 500 kronor.

Årsskifte – vad gäller?

Friskvårdsbidraget kan nyttjas och måste betalas ut under ett kalenderår. Om kvitton inlämnas för sent så att ersättningen utbetalas efter årsskiftet räknas beloppet av från nästa års friskvårdsbidrag.

Får man spara icke nyttjat friskvårdsbidrag?

Nej, det är inte möjligt. Friskvårdsbidraget är per kalenderår och kan inte ackumuleras.

Naturaförmån

Arbetsgivaren kan dessutom erbjuda naturaförmåner till sina anställda. En naturaförmån är en friskvårdsaktivitet som arbetsgivaren bestämmer. Det kan t.ex vara att man disponerar annans lokal eller anläggning.

Enligt Skatteverket finns ingen exakt beloppsgräns för naturaförmåner, så länge det rör sig om aktiviteter av enklare slag och mindre värde. Definitionen kan vara svår att tolka, men här menas att man inte får erbjuda personalen aktiviteterna på exklusiva anläggningar.

Kombinera friskvårdsbidrag och naturaförmån?

Ja det går utmärkt att kombinera friskvårdsbidraget och naturaförmånen.