Regeringen föreslår nu ett antal åtgärder pga coronaviruset. Nedanstående förslag till ändringsbudget förväntas beslutas av regeringen 19 mars.

Karensavdrag

Karensavdraget kan komma att slopas från och med 11 mars och föreslås gälla i 1,5 månad med eventuell förlängning. Arbetsgivaren skall göra karensavdrag som vanligt, och den anställda ska kunna söka ersättning för från Försäkringskassan.

Sjuklön

Vid sjukfrånvaro föreslås att staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj för både anställda och egenföretagare.

Läkarintyg

Det tidigare kravet på läkarintyg från och med åttonde sjukdagen slopas tillfälligt.

Korttidsarbete / korttidspermittering

Reglerna om korttidsarbete/korttidspermittering föreslås träda i kraft från 16 mars. Det innebär att arbetsgivare som drabbas hårt ekonomisk kan få ekonomiskt stöd från staten för att låta personal gå ner i arbetstid. Arbetsgivarens lönekostnader kan minska till hälften och arbetstagaren ska kunna få ut 90% av lönen vid permittering.

Betalningar till Skatteverket

Företag som inte misskött tidigare inbetalningar till Skatteverket, och som inte tidigare har skatteskulder, föreslås kunna begära anstånd med betalning av moms, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag hos Skatteverket. Detta ska även kunna sökas retroaktivt från 2020-01-01, dvs betalningar som redan utförts ska vara möjligt att få återbetalda.